Huuhkajan­kierros Rautavaaralla

Huuhkajankierros-10-min

Ruska alkaa jo näkyä Tahkon luonnossa; etelä-Suomessa sen tulo on vielä huomattavasti myöhäisemmässä. Lähdimme ihailemaan syksyistä luontoa Reittiön nuorisoseuran retkelle. Kiersimme n. 7 km pituisen Huuhkajankierroksen patikoiden ja samalla vastaantulevia herkkutatteja mukaan keräillen.

Alkupuolisko reitistä oli kaunista kuivempaa kangasmetsää, jossa kasvoi pääasiassa mäntyjä ja maata peitti paksu sammal- ja jäkäläkerros. Polku eteni usean hiekkaharjun ylitse ja suoalueiden ohi. Ensimmäisenä tuli mieleen, että tänne on pakko tulla vielä vetämään reitti läpi juosten. Ilman kenkiä. Tasaista neulaspolkua helpompaa alustaa siihen tuskin on.

Rautavaaran Huuhkajankierros - laavuMaasto jatkui mukavan vaihtelevana, samantyyppisenä mäntymetsänä reitin puoliväliin saakka, jolloin vastaan tuli lasten jo kovasti odottama evästauko ja laavu, jossa tulet olivatkin meille valmiina edellisten retkeilijöiden jäljiltä. Kaltevakattoinen laavu oli kuin suunniteltu lasten kiipeilypaikaksi, ja makkarat syötiin luonnollisesti jalkoja katon reunan yli heilutellen.

Laavun kohdalla kannattaa käydä kurkistamassa hieman alempana virtaavan Tiilikkajoen tekemää mutkaa.

Laavun jälkeen reitin maasto muuttui hieman erilaiseksi. Pian pääsimme näkemään, millaista jälkeä parisen vuotta sitten riehunut myrsky oli saanut aikaan; puita oli edelleen kaatuneena joka puolella. Luonnonpuistoissa ne saavatkin jäädä luonnolliseen tilaan sammaloitumaan ja maatumaan, vain polun varrtelta reittiä oli avattu. Kun on liikenteessä 3-6-vuotiaiden ylienergisten poikien kanssa, houkuttelevin reitti ei todellakaan mene pitkin polkuja vaan kaatuneiden puunrunkojen ylitse parkouraten.

Loppuosassa reittiä maisemat olivat erityisen kuvaukselliset, kun polku eteni korkean harjun päällä ja vieressä huomattavasti alempana eteni kohiseva Tiilikkajoki, joka on myös osa Älänteen melontareittiä. Tässä kohdassa taaperoikäisten ja vähän isompienkin lasten kanssa on hyvä olla varovainen, nimittän pudotus alas koskeen on aika jyrkkä.

huuhkajankierros-tiilikkajoki

Vajaa 7 km:n pituinen patikointi Huuhkajankierrosella oli juuri sopivan pituinen myös 3-vuotiaalle reippaalle pojalle. Aikaa taukoineen ja sienenkeräämisineen meillä meni reitissä vajaa 4 tuntia.

Lisätietoa Huuhkajankierroksesta »

[foogallery id=”500″]

Huuhkajankierroksen lähtöpaikka: