E-fatbike Tahkolla

fatbike tahko

Koska olemme itse innokkaita maastopyöräijöitä, heräsi kiinnostus kokeilla sähköavusteista maastopyörää talvella. Samalla tulisi testattua fatbike, jota sitäkään emme olleet vielä päässeet kokeilemaan. Kuulimme, että Tahko Safareilla on nyt upouusia e-fatbikeja ja tuliterä 6,5 km:n reittikin on saatu juuri valmiiksi. Kunhan jäätilanne sallii, tulee pian avautumaan myös pidempi reilun 20 km:n talvipyöräilyreitti. Lunta on Tahkon maastossa nyt enemmän kuin viimeiseen 20 vuoteen; mielenkiintoista päästä kokeilemaan, millaista maastopyöräily voi olla talvella.

Pyöriin tutustuminen

Ennen liikkeellelähtöä Jauhiaisen Arto piti meille pikakurssin sähköpyörän käytöstä ja se osoittautui todella helpoksi. Myös kypärät saatiin lainaan Tahko Safareilta. Jos osaa ajaa tavallisella pyörällä, osaa ajaa myös sähköpyörällä. Pyörää pitää kuitenkin koko ajan polkea; kyseessä on nimenomaan sähköllä toimiva ”avustus”, joka saa ylämäet tuntumaan lähes helpolta liitämiseltä ja tasaisellakin pystyy kokemaan suorastaan vauhdin hurmaa. Avustusta voi säätää asteikolla 1-5 ja jos haluaa saada kunnon hien pintaan niin sitä voi helposti säätää vähän pienemmälle tai panna vaikka kokonaan pois. Avustus myös loppuu automaattisesti, kun saavutetaan 25 km/h -vauhti.

[foogallery id=”1196″]

Ensimmäinen polkaisu sai aikaan iloiset naurunpurskahdukset; tämähän kulkee kuin itsestään! Ihan mahtavaa hommaa. Pyörän toimintaan tottui nopeasti ja sillä oli todella hauskaa ajella. Kyllä sitä kuitenkin polkemaan joutuu ja touhu menee kyllä urheilusta, mutta sitä voi säätää oman jaksamisen ja maaston mukaan. Sähköavusteisella pyörällä pystyy vetämään kuitenkin reippaasti pidempiä ja vauhdikkaampia lenkkejä, jolloin maisemat vaihtuvat nopeasti ja fyysisen rasituksen lisäksi pääsee nauttimaan vauhdistakin. Pyörästä ei myöskään kuulu normaalia pyöräilyä kummempaa ääntä, joten luonnon rauhaakin saa osakseen toisin kuin polttomoottorikulkuneuvoilla, eikä päästöjäkään synny.

Reitille

Reitti oli upea ja kulki läpi satumaisten lumisten metsien ja mutkitteli painavassa lumilastissa kaareutuvien puiden alla. Jouduimmepa nostamaan reitiltä katkenneen puun latvankin, joka lumen painosta oli katkennut ja pudonnut. Reitti sisälsi sopivassa suhteessa ylä- ja alamäkeä, hienoja maisemapaikkoja ja kunnon vauhdikkaita helpompia pätkiä. Reitti tuntui myös turvalliselta ajella; joka puolella oli pehmeää hankea, jonne kaatumisesta saa vaan hyvät naurut eikä se todennäköisesti kolhaise kuin korkeintaan itsetuntoa 🙂 Toisinaan piti hieman väistellä lumesta notkuvia puunoksia. Odotamme innolla piakkoin avautuvaa pidempää reilun 20 km:n reittiä, jonne olisi kiva päästä tekemään koko päivän e-bikeretki.

[foogallery id=”1198″]

Näillä pyörillä pääsee menemään ympäri vuoden, niin kesällä kuin talvellakin. Sähköpyörät ovat nostaneet suosiotaan viime aikoina räjähdysmäisesti ja niitä myytäisiin jatkuvasti enemmän kuin mitä tehtaat pystyvät toimittamaan.

Lähdimme tälle retkelle aikuisten kesken, mutta pienemmät pyörät sopivat myös n.11-12-vuotiaille. Tahko Safareilta voi vuokrata pyörän omatoimiseen käyttöön 2 tunniksi, 3 tunniksi tai koko päiväksi tai sitten varata ryhmälle opastetun retken.

Jollain tavalla näillä pyörillä ajelu talvisessa metsässä tuntui maastopyöräilyn, moottoripyöräilyn sekä hiihdon sekoitukselta 🙂 Ehdottomasti erittäin positiivinen kokemus hienosta uudesta talvilajista! Liikunnallisia kun ollaan niin bongasimme että Tahko Safareilta saa myös lumikenkiä, joita aiomme vielä kokeilla, koska lunta on nyt niin vietävästi.

tahkosafarit.fi